Te Erzsi, azért jól felszedtél mostanában, végre terhes vagy? Nem-e? Miért nem?
Hogyhogy nem akarod? Jaj, Erzsikém, ne aggódj te emiatt, úgyis megváltozik majd a döntésed.Ja, hogy ezt te elhatároztad. Értem én. Mint anno, amikor vegetarijánus akartál lenni, nem?
Meg amikor gitározni kezdtél. Azok is micsoda elhatározások voltak. 
Ne feleseljél itt nekem, huszonnyolc vagy, azért ideje lenne már összekapnod magad, unokázni akarok. Vigyél egy kis szalonnát, csillagom.
  Boldog karácsonyt neked is, Erzsikém! Te, most mondták a híradóba’, hogy fogy a magyar.
Te is magyar vagy, Erzsi, mikor lesz már gyereked? Mindjárt harminc vagy.Mi az, hogy nincs rá pénzed? Nekünk sem volt apáddal, mégis felnőttetek valahogyan. Jajj, hogy a kisasszony nyelvórára meg sportolni vinné a gyerekét? Édes lányom, felesleges a nyelv, Magyarországon bőven elég, ha magyarul beszélsz. Hagyjál már a hülyeséggel.
  Erzsébet, a karrier nem fog téged eltartani, ha öreg leszel. A diplomád nem fogja rád nyitni az ajtót, Erzsikém, ha majd a kilencvenet töltöd, úgyhogy hagyd abba ezt a modern hisztit, legyél olyan szíves. Csájldfrí? Az mi? Jaj, hogy tudatosan gyermektelen, persze, ez még a múltkori.Erzsi, a nő az azért van, hogy otthont teremtsen. Azért van csípőd, hogy gyereket szüljél, azért van  melled, hogy szoptass, Erzsikém, hagyd már abba kérlek végre ezt a marhaságot, kezd nagyon fárasztó lenni. 
  Sok boldogságot nektek, fiatalok! Gyerek mikor lesz? Ne hisztizzél már, Erzsikém, mi az, hogy ne kérdezzek ilyet, hát a család része a gyerek. Ja, még ez a csájd dolog, vagy mi, persze.
  Képzeld, Apus, az Erzsi még mindig ezt a hülyeséget hajtja, hogy ő mi is, ja igen, tudatosan gyermektelen, most ez a legújabb neki. Én is ezt mondtam, apus, nem kell pénz a gyerekhez, elég a szeretet, a többi meg majd megoldódik, hát mi is így neveltük őket.
  Te Erzsikém, menjél be az esztékába, vizsgáltasd már ki magad, mert ez már tényleg túlzás. Mi az, hogy nem akarsz gyereket? Harminckettő vagy. Az nem normális, hogy egy nő nem akar gyereket. Mit szól ehhez a Géza? Támogat? Hülye az is, hogy adja alád a lovat, amikor már ennyi idős vagy, azért ott lent már nem működnek olyan jól a dolgok.Mi az, hogy ne turkáljak a méhedben? Az anyád vagyok, Erzsi, ne szájaljál te velem!
  Te Apus, valami nagy baj lehet ezzel az Erzsivel, még mindig azt mondja, hogy egyáltalán nem akar gyereket. Most mit mondod, hogy hagyjam békén? A nő azért van, hogy otthont teremtsen, én is ezt tettem világéletemben. A testvére bezzeg most várja a harmadikat, pedig ő a fiatalabb. Nem kellett volna annyira támogatnod ezt a gimnáziumdolgot az Erzsinél, meg hogy menjen ki külföldre kutatni, a művészet nem is igazi tudomány, Apus, az csak rajzolgatás. Most nézd meg, mi lett belőle.Ha az Erzsi a seggén maradt volna, most nem jönne ezzel a hülyeséggel, hogy ő nem szül.Mi az, hogy megérted, Apus? Hát semmivel nincsen rosszabb világ, mint amikor én szültem. Egy nő igenis szüljön, nem normális az, aki ennyire nem akar gyereket, Apus, azért kaptuk azt, amink van, hogy használjuk.
  Ne is kérdezd, Marika, nem tudom, mi baj lehet az Erzsivel. Szerintem vagy neki, vagy a Gézának van valami baja, azért nincs ott még unoka. Azt mondja, nem akar gyereket, de Marika, hát olyan nincs, hogy egy életerős, egészséges nő ne akarjon gyereket! Ez nem normális, Marika, szégyellem ezt a gyereket néha, komolyan.
  Mondd csak Erzsikém, minden rendben veletek? De biztosan? Én olvastam, hogy vannak ilyen inekcijós kezelések, ha esetleg… hát tudod. Ha nem akar jönni az a gyerek, hát segíts magadon, Isten is megsegít. Most mit kiabálsz? Tapintatlan?! Én?
Hagyjál már megint ezzel a méhedben turkálással, akar a fene a te méhedbe nyúlkálni, ne is idegesíts. Ezt is szedted valamelyik újságból, mint azt a tudatos gyerekes dolgot, hogy ti nem akartok a Gézával gyereket, tudod is te, ki hiszi ezt el.Most minek veszed a kabátod? Mi az, hogy te elmész, eszednél vagy? Még be se fejeztétek az ebédet. Erzsi! Gyere vissza, ha mondom! Erzsi!

  Apus, mikor beszéltél utoljára Erzsivel? Jönnek ma? Mi az, hogy nem jönnek ma, hát Szenteste van, ilyenkor együtt a család, ez a lényeg. Hónapok óta ide se dugta az orrát, a szüleihez! Felőle fel is fordulhatnánk!
Micsoda? Hát mi az, hogy én üldöztem el? Jaj, Apus, hát ne kezdd már te is ezt a marhaságot, még csak azt kéne, hogy add alá a lovat. Nevetséges.
Fel is hívom….
Kicsöng, nem veszi fel, biztos valami dolga van. Mindegy, számolok velük is a terítéknél, úgyis jönni fognak, mi vagyunk a családja.
Mi az, hogy ők ketten egy család? A Gézával? Ne hülyéskedj, Apus, két fő az nem család, ahol gyerek nincs, ott nincs család.
  Erzsikém, de jó, hogy végre felvetted a telefont, nagyon hiányzol, ne haragudj, ha valami olyant mondtam. Ugorjál már be valamikor, apádnak úgy hiányzol, karácsonykor is egyre csak rólad kérdezősködött.

  Szia Erzsi, hát megjöttél? De jó húsban vagy! Ez már az unokám végre?


_________________________________________________________________________________________________

Az @ykonszept fül alatt a tervező, Meyer Eszter-Virág 2006-2017. között írt blogjának archív szépirodalmi művei olvashatók – ezek adták a későbbiekben az Y Konszept és az Y Konszept Signature darabok szövegeit.

Az archív, szerkesztetlen írások gyűjteménye folyamatosan frissül – megosztásukkal a cél a textilre vitt élettörténet hátterének megismertetése veletek.

A novelláról készült kollekciót itt tudod megnézni.